niedziela, 22 stycznia 2012

Miód :)

Miód - słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły ;)
To bardzo cenny, naturalny sposób na rozwiązanie niektórych problemów.
Niewiele w nim witamin i tylko śladowe ilości mikroelementów. 
Ma za to silne właściwości bakteriobójcze dzięki dodawanej przez pszczoły do nektaru inhibinie.
 
 
Oto przykłady zastosowania miodu naszym codziennym życiu :)
 
Gdy tylko pojawia się ból gardła to natychmiast sięgajcie po miód :) 
Pijcie go w postaci rozpuszczonej w herbacie, do tego cytryna, 
która posiada dużo witaminy C i lekkie infekcje przechodzą jak ręką odjął!
Przy silniejszej infekcji sama herbata z miodem oczywiście nie wystarczy, 
miód może tylko w tym przypadku wspomagać leczenie.

Liczne badania dowiodły, iż miód jest substancją,
która korzystnie wpływa na prawidłowy stan skóry,
dlatego jest on często wykorzystywany w kosmetyce pielęgnacyjnej.

Lekarze zalecają, by codziennie zjadać dwie łyżki miodu. 
A to dlatego, że ten słodki przysmak ma wiele dobroczynnych właściwości.
Okazuje się też, że miód jest w stanie zlikwidować trądzik
A jeżeli nawet nie uda się wyeliminować go w stu procentach, 
to z pewnością poprawi kondycję cery skłonnej do wyprysków

Miód to doskonały, naturalny środek do pielęgnacji i regeneracji włosów.
Przywraca im połysk, wzmacnia je i wygładza.
Dobre efekty uzyskuje się przez dodanie miodu do ulubionej odżywki/maski 
oraz stosowanie miodu do ostatniego płukania włosów po myciu 
(np. łyżka miodu na litr wody- po spłukaniu miodem pozostaw włosy do wyschnięcia). 
Nie obawiaj się maseczek z miodu- nie zlepiają włosów- miód bardzo łatwo daje się spłukać!

Sprawdzonym, domowym sposobem jest nałożenie na usta płynnego miodu.
Nawilży on i odżywi spierzchnięte usta
Miód pozostawcie na wargach przez 15 minut, a potem możecie go zlizać :D
 
Miód posiada właściwości antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów.
Ta syropowata ciecz zawiera glukozę, fruktozę, kwasy organiczne między innymi jabłkowy,
cytrynowy, winowy i mlekowy, ponadto białka, aminokwasy i sole mineralne.
Jednak jego skład w dużym stopniu uzależniony jest od gatunku roślin,
z których pszczoły pozyskują nektar.


Nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze ma wiele zalet w wielu dziedzinach :)
Po co sięgać po chemiczne środki skoro mamy o wiele zdrowsze,
nie czyniące skutków ubocznych składniki! 
Zatem korzystajmy :)

2 komentarze:

  1. generalnie nie lubię smaku i zapachu miodu - MDLI. ale dzisiejszy post przekonał mnie do jego właściwości kosmetycznych, więc raczej go wypróbuję. dzięki za rady :-)

    OdpowiedzUsuń